För hyresgäster
Här följer information som kan vara bra att tänka på när du flyttar in. Du får tips och råd för din lägenhet samt vart du ska ringa när något händer.
När du flyttar in
Betala hyran i tid
Hyran betalas i förskott senast den sista vardagen varje månad. Det är viktigt att hyran betalas i tid annars finns det risk att du förlorar ditt hyreskontrakt. Hyran ska betalas in till det bankgiro som anges på hyreskontraktet. Hyresavierna finns tillgängliga via vår portal https://gustafssonsbostader.realportal.nu. Vi erbjuder även autogiro och E-faktura. Vid frågor angående ekonomi kontakta christine@gustafssonsbostader.se alt ring 070-3234602
Flyttanmälan
Det är viktigt att du gör en flyttanmälan till Skatteverket (https://skatteverket.se/flytta)när du flyttar in och när du flyttar ut, så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos svensk adressändring (www.adressandring.se).
Teckna hemförsäkring
Som hyresgäst hos oss måste du ha en gällande hemförsäkring. En hemförsäkring är ett skydd för dig och ditt hem.
Teckna el
Du måste teckna elnäts avtal och el abonnemang.
Dina kontaktuppgifter
Var noga med att uppdatera dina kontaktuppgifter så att vi alltid har aktuella uppgifter. Detta görs via vår portal https://gustafssonsbostader.realportal.nu
För allas trevnad
Det är viktigt att du trivs och känner dig trygg i ditt hem. Viktigt att visa varandra hänsyn som tex att det ska vara tyst från kl 22.00 till kl 07.00. Hyresgäst som orsakat att störningsjouren kallas ut får betala för störningsjourens utryckning. Respektera rökförbudet som gäller i alla våra gemensamma ytor. Förutom att du har ansvar att vårda ditt hem har du och dina grannar ett gemensamt ansvar. Tillsammans ska ni vårda de gemensamma utrymmena i fastigheten, felanmäla hissar, dörrar och maskiner i tvättstugan.
Trapphus, källare och vind är allmänna utrymmen som inte får blockeras. Dörrmattor och skor får inte ställas i trapphuset. Cyklar och barnvagnar ska ställas i anvisade förråd eller tas med in i lägenheten, så att det inte står i vägen för utryckningspersonal.
Tvättstugan
Se till att hålla rent och fint i tvättstugan. Regler för tvättstugan finns uppsatta i respektive tvättstuga. Tvättstugan är hyresgästernas genomsamma ansvar.
Husdjur
Det är tillåtet att ha husdjur men det är viktigt att veta att hundar och katter inte får rastas trapphuset, på gården eller innanför bostadsområdet och att de ska hållas kopplade.
Sophantering
Glöm inte att sortera dina sopor. Det är lag på att matavfall ska sorteras i alla svenska hushåll. Endast hushållssopor är tillåtet att lämna i soptunnorna/soprummen. Se till att försluta påsarna väl för att undvika skadedjur. Grovsopor transporterar du själv till en återvinningsstation.
Ditt ansvar som hyresgäst
Som hyresgäst ska du enligt hyreslagen "väl vårda lägenheten med vad därtill hör". Du ansvarar själv för att byta glödlampor, lysrör, glimtändare, batteri till brandvarnaren, ugnslampor och andra förbrukningsmaterial i din lägenhet.
Du är ansvarig för att anmäla skador och brister i elanläggningen och de elprodukter som ingår i lägenheten till din hyresvärd.
Du får inte själv utföra el- eller vatteninstallationer som att installera diskmaskin, tvättmaskin eller köksfläkt. Detta måste utföras av godkänd installatör.
Balkong
Har du balkong eller uteplats finns det viktiga saker att tänka på. Du får inte skaka mattor eller mata fåglar då det medför nedskräpning och skadedjur så som råttor. Blomlådor ska sitta på insidan av balkongräcket. Du ansvarar för att hålla balkongen snö och isfri så att ingenting kan falla ner.
Rökning
Rökning är förbjudet i alla allmänna utrymmen samt i trapphuset. Man får inte röka utanför porten. Rökning på balkong undanbedes då det är störande för närliggande grannar. Vid rökning i lägenheten kan man som hyresgäst bli ansvarig för sanering av lägenheten.
Följande är du som hyresgäst ansvarig för att själv ombesörja.
Frosta av frysen regelbundet
När frysen börjar bli full av is är det dags att frosta av den. Frosta av frysen med jämna mellanrum. Dina matvaror håller mycket bättre då, och frysen drar mindre ström – det är bra för miljön. Ställ aldrig in varm mat i frysen
Kondens i kylskåpet
Rinner det vatten ner på köksgolvet när du öppnar dörren till ditt kylskåp? Hålet i kylskåpets botten kan vara tilltäppt, eller så sitter hyllorna fel. På några minuter löser du det hela själv.
Rengör köksfläkten
Gör rent köksfläktens filter ungefär varannan månad så håller sig luften i din lägenhet fräsch. I fläkten finns ett spjäll som aldrig är helt stängt. Där ska ”gammal” luft strömma ut. Använd ett diskmedel som löser fett riktigt bra.
Rensa golvbrunnen
Har du stopp i golvbrunnen eller problem med dålig lukt i badrummet? Då är det förmodligen dags att rensa avloppet. Vattenlåset ska hindra att dålig lukt tränger upp från avloppsröret. Men om det samlas hår, tvål och smuts i vattenlåset börjar det lukta illa från avloppsbrunnen. Ett modernt vattenlås ser ut som en liten hink. Det går lätt att lyfta upp eller vrida loss och kan då enkelt rengöras på in- och utsidan. Tänk på att den lilla gummilisten ska sluta tätt när du sätter tillbaka vattenlåset. Om du har varit borta en längre tid kan vattenlåset torka ut. Det gäller särskilt under sommaren när det är varmt. Då spolar du bara vatten på golvbrunnen så fylls vattenlåset på igen.
Stopp i handfatet
Om vattnet rinner undan sakta från handfatet beror det nästan alltid på att smuts har fastnat i vattenlåset. Ibland behöver vattenlåset rengöras. Skruva av underdelen av vattenlåset och ställ en hink under innan för att slippa smutsigt vatten på badrumsgolvet. Pressa fast vaskrensaren över avloppshålet och fyll handfatet till hälften med vatten. Prova sedan att pumpa upp och ner. Smutsproppen brukar släppa av luftsuget som uppstår.
Stopp i diskhon
Rinner vattnet undan sakta ur diskhon, eller har det blivit stopp? Fett och matrester kan täppa till diskhons vattenlås och avloppsrör En vaskrensare, får ofta bort proppen på nolltid. Den finns att köpa i välsorterade mataffärer eller på byggvaruhus. Ibland fungerar det inte med vaskrensaren. Häll då ner två matskedar koncentrerat diskmedel och låt det verka några minuter.
Skruva inte isär rör och vattenlås under diskhon. Det är svårt att få ihop rören på rätt sätt sedan, och då kan det börja läcka.
Undvika stopp i toaletten
OBS! det enda som får spolas ner i toaletten är avföring, kiss och toalettpapper. Absolut förbjudet är våtservetter, tamponger, bindor, tops och bommulspads.
Ventilera din lägenhet
För att luften i din lägenhet ska kännas fräsch måste ventilationen fungera. Även när det är kallt på vintern ska frisk luft komma in och gammal luft och fukt ventileras ut.
- Vädra och möblera rätt
- Öppna och städa ventilerna
- Snabbvädra ibland, håll toadörren öppen
Luften i din lägenhet blir sämre av matos, damm från kläder och utandningsluft. Dålig luft kan ge huvudvärk, allergier och eksem. Därför är det viktigt att regelbundet byta ut luften med hjälp av bra ventilation. Lika viktigt är att avlägsna fukt som bildas när vi lagar mat, tvättar, duschar eller badar. Annars kan det uppstå fukt- och mögelskador.
Stäng inte ventilerna när det blir kallt på vintern – då sätts ventilationssystemet ur spel. I stället kan du öppna springventilerna vid fönstren bara någon millimeter. I en lägenhet ska det råda balans mellan värme och ventilation.
Spackla hål i väggen
Väggarna har ofta spik- och borrhål efter tavlor, lampor och speglar. När du flyttar från din lägenhet är det ditt ansvar att återställa väggarna.
När strömmen går
Om strömmen går i din lägenhet har oftast jordfelsbrytaren eller en säkring slagit ifrån.
Titta i el centralen så ser du vad som har orsakat felet.
- Felsök först
- Byt gamla säkringar eller proppar
- Återställ automatsäkringar och jordfelsbrytare
Överbelastat elsystem om strömbrytaren till automatsäkringen slår av
Uppsägning
En uppsägning av hyreskontraktet måste ske skriftligt via en uppsägningsblankett eller på sidan 2 på hyreskontraktet. Mail och sms godtas inte. Uppsägningstiden är tre månader räknat från den sista dagen i månaden och tre månader framåt. uppsagning_av_hyreskontrakt.pdf.
Blanketten kan skickas till oss eller läggas i vår brevlåda på Norra Promenaden 131, Norrköping. Ni ska alltid se till att ni får bekräftelse på er uppsägning.
Flyttstädning och besiktning
Lägenheten och tillhörande förråd ska vara tömda och flyttstädade enligt vår checklista. Samtliga nycklar ska lämnas senast kl 12 sista kontraktsdagen. Besiktning av lägenheten kommer att göras i samband med avflyttning. Onormalt slitage och ej korrekt utförd flyttstädning kommer att faktureras avflyttande hyresgäst. Ladda hem checklistan (pdf)
Du måste anmälan din flytt till Skatteverket och göra en adressändring. Glöm inte att avsluta ditt elabonnemang till den sista kontraktsdagen