För hyresgäster

Från och med andra kvartalet 2024 kommer avierna bli helt digitala.

Avierna kommer att finnas tillgängliga i vår portal, https://gustafssonsbostader.realportal.nu 
och via e-post, förutsatt att ni har skickat er e-postadress till oss.

Melja till christine@gustafssonsbostader.se

Vi erbjuder även E-faktura och Autogiro. bg-autogiro-medgivandeblankett-till-kontonummer.pdf


Viktig information till dig som hyr av oss

På vår portal https://gustafssonsbostader.realportal.nu  hittar du information om gällande lägenheten du hyr. Här hittar du dina hyresavier och här gör du felanmälan. Se till att dina kontaktuppgifter alltid är uppdaterade.

Det är viktigt att du gör en flyttanmälan till Skatteverket (https://skatteverket.se/flytta)när du flyttar in och när du flyttar ut, så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring (www.adressandring.se).

Tänk på att du måste teckan en hemförsäkring och du måste kontakta elbolaget så att elnäts avtalet och elabonnemnaget står på dig.

Glöm inte att sortera dina sopor. Grovsopor transporterar du själv till en återvinningsstation. Det är inte tillåtet att lämna annat än hushållssopor i soprummen/soptunnorna.

Ta hänsyn till dina grannar. Spela till exempel inte hög musik efter kl 22.00. Om du har husdjur är det ditt ansvar att andra boenden inte blir störda av dessa. FÖRBJUDET att rasta hunder på gården samt att ha lösa hundar inom våra fastigheter.

Tvättstugan är hyresgästernas genomsamma ansvar. För allas trevnad, se till att hålla rent och fint i tvättstugan. Regler för tvättstugan finns uppsatta i respektive tvättstuga.

Uppsägning och flyttstädning

Ska du flytta?

Uppsägning av din lägenhet måste ske skriftligt. Mail och sms godtas ej. Uppsägningstiden är tre månader räknat från den sista dagen i månaden och tre månader framåt. Här finns blankett för  uppsagning_av_hyreskontrakt.pdf

Det är viktigt att du lämnar din bostad och tillhörande förråd eller lokal i välstädat och rent skick.

För att underlätta städningen kan du därför följa vår checklista:

Ladda hem checklistan (pdf)


Ditt ansvar som hyresgäst

Som hyresgäst ska du enligt hyreslagen "väl vårda lägenheten med vad därtill hör". Du är ansvarig för att anmäla skador och brister i elanläggningen och de elprodukter som ingår i lägenheten till din hyresvärd.

Du ansvarar själv för att byta glödlampor, lysrör, glimtändare, batteri till brandvarnaren, ugnslampor och andra förbrukningsmaterial i din lägenhet.

Hyr du även en parkeringsplats, en balkong eller uteplats så ansvarar du själv för att skotta dessa ytor.

Följande är du som hyresgäst ansvarig för att själv ombesörja.

  • Frosta av frysen regelbundet

När frysen börjar bli full av is är det dags att frosta av den. En nedisad frys drar mycket ström och håller inte maten lika kall. Det är också ett bra tillfälle att rensa ut matvaror som kanske har legat där för länge. Passa på att frosta av din frys en kall vinterdag. Då kan du förvara matvarorna utomhus. Om det är varmt ute kan du stoppa maten i sopsäckar av plast och vira ett isolerande duntäcke runt.

Ställ aldrig in varm mat i frysen

Isen bildas av fukt från lägenheten som kommer in varje gång frysdörren öppnas. Det finns alltid lite fukt i en lägenhet och det är inget att göra åt. Men tänk på att inte ställa in varm mat i frysen, för då blir ångan till is.

Frosta av frysen med jämna mellanrum. Dina matvaror håller mycket bättre då, och frysen drar mindre ström – det är bra för miljön.

  • Kondens i kylskåpet

Rinner det vatten ner på köksgolvet när du öppnar dörren till ditt kylskåp? Hålet i kylskåpets botten kan vara tilltäppt, eller så sitter hyllorna fel. På några minuter löser du det hela själv.

Varje gång du öppnar kylskåpet kommer varm luft in från lägenheten varpå fukt bildas. Fukten sätter sig på kylskåpets bakre vägg där kylplattan sitter. Efter ett tag bildas vattendroppar som rinner nedför väggen, så kallat kondensvatten.

Ett annat vanligt fel är att hyllorna inte sitter rätt. Kondensvattnet måste ha fri väg utmed den bakre väggen. Därför ska hyllorna inte sitta hela vägen in. Stapla inte matvaror ovanpå varandra mot väggen där kylplattan sitter. Då hamnar kondensvattnet på hyllplanet istället.

  • Gör rent köksfläkten ungefär varannan månad

Gör rent köksfläktens filter då och då så håller sig luften i din lägenhet fräsch. I fläkten finns ett spjäll som aldrig är helt stängt. Där ska ”gammal” luft strömma ut.

När du lagar mat blir filtret fullt med fett efter ett tag. Det fastnar damm i fettet och ventilationen fungerar inte som den ska. Rengör filtret varannan månad, eller oftare om du lagar mycket mat. Använd ett diskmedel som löser fett riktigt bra.

  • Lufta elementen

När ett element fungerar som det ska är den övre halvan varmare än den nedre. Om det finns luft i systemet blir däremot den nedre delen varmare och då är det dags att lufta.

På hösten när värmen sätts på igen efter sommaren kan det bildas luftfickor som gör att elementen inte blir riktigt varma. I ett hus med flera våningar samlas i regel luften i elementen högst upp i huset. Lufta elementen med jämna mellanrum – särskilt om du bor på den översta våningen.

  • När strömmen går

Om strömmen går i din lägenhet har oftast jordfelsbrytaren eller en säkring slagit ifrån. Titta i elcentralen så ser du vad som har orsakat felet.

  • Felsök först
  • Byt gamla säkringar eller proppar
  • Återställ automatsäkringar och jordfelsbrytare

Större elavbrott i städer är mycket ovanliga. Oftast beror strömavbrott på att en apparat är felkopplad eller en sladd är trasig. Då slår jordfelsbrytaren ifrån för att inte någon person ska få el i sig eller för att en elektrisk utrustning inte ska bli skadad.

Koppla först ur apparaten eller lampan som du senast kopplade in. Återställ sedan jordfelsbrytaren och se om du hittar felet. Annars slår den ifrån igen och du får leta efter felet på nytt. Börja med att slå ifrån alla säkringar och slå på jordfelsbrytaren. Slå sedan på säkringarna, en i taget, tills du ser var jordfelsbrytaren kopplar ifrån.

Överbelastat elsystem om strömbrytaren till automatsäkringen slår av

Om strömbrytaren till en automatsäkring har åkt ner är det med största säkerhet överbelastning i elsystemet. Kanske belastar till exempel en vattenkokare och en brödrost samma säkring. Testa då att slå av någon av apparaterna och fäll tillbaka vippknappen. Om du har en äldre variant, en så kallad smältsäkring, behöver du byta ut den mot en ny. 

  • Rensa golvbrunnen

Har du stopp i golvbrunnen eller problem med dålig lukt i badrummet? Då är det förmodligen dags att rensa avloppet. Det är snabbt gjort. Vattenlåset ska hindra att dålig lukt tränger upp från avloppsröret. Men om det samlas hår, tvål och smuts i vattenlåset börjar det lukta illa från avloppsbrunnen.

Lyft ur vattenlåset

Ett modernt vattenlås ser ut som en liten hink. Det går lätt att lyfta upp eller vrida loss och kan då enkelt rengöras på in- och utsidan. Tänk på att den lilla gummilisten ska sluta tätt när du sätter tillbaka vattenlåset. 

Om du har varit borta en längre tid kan vattenlåset torka ut. Det gäller särskilt under sommaren när det är varmt. Då spolar du bara vatten på golvbrunnen så fylls vattenlåset på igen.

  • Stopp i avloppet

Om vattnet rinner undan sakta från handfatet beror det nästan alltid på att smuts har fastnat i vattenlåset. Att åtgärda det är lättare än vad du tror.

Den vita klumpen under handfatet är ett vattenlås som förhindrar att dålig lukt tränger upp från avloppsröret. Hårstrån, tvålrester och smuts fastnar lätt i vattenlåset och kan sätta sig som en propp, som hindrar vattnet att rinna ut.

En vaskrensare består av en sugpropp av gummi som sitter på ett skaft av trä. Den kostar under hundralappen och går att köpa i byggaffärer och i välsorterade varuhus. Pressa fast vaskrensaren över avloppshålet och fyll handfatet till hälften med vatten. Prova sedan att pumpa upp och ner. Smutsproppen brukar släppa av luftsuget som uppstår.

  • Rengör vattenlåset

Ibland behöver du rengöra vattenlåset. Skruva av underdelen av vattenlåset och ställ en hink under innan för att slippa smutsigt vatten på badrumsgolvet. Om det inte hjälper – kontakta din bovärd genom Kundcenter.

  • Stopp i diskhon

Rinner vattnet undan sakta ur diskhon, eller har det blivit stopp? En vaskrensare, som kallas smock i filmen, får ofta bort proppen på nolltid. Den finns att köpa i välsorterade mataffärer eller på byggvaruhus.

Fett och matrester kan täppa till diskhons vattenlås och avloppsrör. Oftast får du bort proppen med en vaskrensare.

Prova med diskmedel

Ibland fungerar det inte med vaskrensaren. Häll då ner två matskedar koncentrerat diskmedel och låt det verka några minuter.

Skruva inte isär rör eller vattenlås

Skruva inte isär rör och vattenlås under diskhon. Det är svårt att få ihop rören på rätt sätt sedan, och då kan det börja läcka.

  • Ventilera din lägenhet

För att luften i din lägenhet ska kännas fräsch måste ventilationen fungera. Även när det är kallt på vintern ska frisk luft komma in och gammal luft och fukt ventileras ut.

  • Vädra och möblera rätt
  • Öppna och städa ventilerna
  • Snabbvädra ibland, håll toadörren öppen

Luften i din lägenhet blir sämre av matos, damm från kläder och utandningsluft. Dålig luft kan ge huvudvärk, allergier och eksem. Därför är det viktigt att regelbundet byta ut luften med hjälp av bra ventilation. Lika viktigt är att avlägsna fukt som bildas när vi lagar mat, tvättar, duschar eller badar. Annars kan det uppstå fukt- och mögelskador.

Stäng inte ventilerna

Stäng inte ventilerna när det blir kallt på vintern – då sätts ventilationssystemet ur spel. I stället kan du öppna springventilerna vid fönstren bara någon millimeter. I en lägenhet ska det råda balans mellan värme och ventilation. 

  • Spackla hål i väggen

Väggarna har ofta spik- och borrhål efter tavlor, lampor och speglar. När du flyttar från din lägenhet är det ditt ansvar att återställa väggarna.

Med hjälp av en spackelspade och en tub med spackel fyller du snabbt igen hålen. Undvik att dra ut för mycket spackel på väggen runt omkring.

Många gånger borrar man onödigt många hål när man flyttar in. Tänk noga efter innan du borrar och försök att måtta så noggrant som möjligt.

  • Byt batteri i brandvarnaren

Börjar brandvarnaren pipa utan anledning, är det dags att byta batteri. Det är ditt ansvar att byta batteri när det behövs.

Nya brandvarnare har 10-årsbatterier som inte behöver bytas. Då ska du bara dammsuga brandvarnaren någon gång varje år och testa att den fungerar.

Kontrollera att brandvarnaren fungerar en gång i kvartalet, eller om du varit borta från hemmet en längre tid.

  • Håll in testknappen. Börjar den pipa fungerar batteriet och högtalaren.
  • I brandvarnaren sitter en sensor som känner av om det finns rök i lägenheten. För att prova om den fungerar kan du blåsa ut en tändsticka strax under den. När röken stiger upp från den släckta tändstickan ska brandvarnaren börja pipa.